Ainejärjestön esittely

Ainejärjestön tärkein tehtävä on toimia opiskelijoiden edunvalvonnallisena tahona ja verkostona erilaisissa opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvissä kuvioissa. Loikka edustaa jäsentensä pääaineen lailla raikasta poikkitieteellisyyttä, mikä näkyy myös toiminnassa. Poikki- ja monitieteellisyys on suuri vahvuus, mutta vaatii opiskelijalta samalla tasapainottelua eri alojen välillä. Ainejärjestö on opiskelijoidensa edustaja, ja sen tärkeä tehtävä on tuoda esiin tätä pääaineen monitieteellistä ilmentymää.

 

Moniin Itä-Suomen yliopiston ainejärjestökonkareihin nähden 5-vuotias Loikka ottaa vielä ensi askeleitaan. Muutamassa vuodessa on kuitenkin ehtinyt tapahtua jo vaikka mitä: Ainejärjestö on pikku hiljaa alkanut näkyä limenvihreiden haalareiden, riemukkaiden tapahtumien ja ainejärjestöyhteistyön kautta opiskelijoiden katukuvassa, ja tällä tiellä myös jatketaan! Joensuun yliopiston siirryttyä Itä-Suomen yliopistoksi ja pääaineemme liityttyä historia- ja maantieteiden laitokselle on myös ainejärjestön toiminta ollut muutosten edessä, ja opintotarjonnan kehittyessä ainejärjestöjen välinen yhteistyö on yhä tärkeämpää.

Nykyään fuksimme ovat maantieteen ja yhteiskuntamaantieteen  pääaineiden kanssa yhteisiä, ja ensimmäisen vuoden opiskellaan suuntauksessa nimeltä Maantiede ja ympäristö. Opiskelijat valitsevat varsinaisen pääaineensa vasta ensimmäisen vuoden keväällä. Kyseinen järjestely on luonut haasteita myös ainejärjestötoiminnalle; on pyrittävä luomaan ainejärjestöjen välille yhä enemmän yhteisiä tapahtumia ja tekemään tästä monitieteisyydestä mahdollisuuksia täynnä oleva mukavuusalue. Tähän on kuluneella kaudella pyritty järjestämällä mahdollisimman paljon yhteistä toimintaa fuksiaisista talviriehoihin!

Loikka on myös lukuvuoden 2011-2012 aikana pyrkinyt tavoitteellisesti kehittämään ainejärjestön toimintaa yhä vakiintuneempaan suuntaan. Perinteitä alkaa muodostua ja ainejärjestö alkaa olla yhä useammalle pääaineen ulkopuoliselle yliopisto-opiskelijalle tuttu.  Pikkujoulukaudella järjestetyistä Linnattomien juhlista aiotaan muodostaa perinne myös tuleville vuosille, talviurheilukausi loisti tänä vuonna talviriehojen ja hiihtokilpailuihin osallistumisten osalta huipussaan,  ystävänpäivänä juhlittiin ystävien kanssa Tanssii piirrettyjen kanssa -tanssiaisissa ja huhtikuussa juhlittiin ainejärjestön 5-vuotisia nitrositseillä. Opiskelijoita yhdistäviä tapahtumia yli pääainerajojen on siis pyritty kuluneella kaudella vielä entistäkin ahkerammin järjestämään. Tulevaisuuden haasteina onkin itse pääaineen ja yleensäkin monitieteisen ympäristöalan yhä ahkerampi esille nostaminen,  opiskelijoiden työelämäkontaktien aktivoittaminen sekä omaan tieteenalaan liittyvien tapahtumien ja koulutusten järjestäminen tai niihin osallistuminen.

 

Loikan toimintaan on opiskelijan helppo loikata mukaan, sillä pienessä, iloisessa porukassa pääsee helposti vaikuttamaan ja itseään toteuttamaan. Pienen ainejärjestön toiminnassa oma kädenjälki näkyy selkeästi, ja mukana oleminen on juuri tästä syystä hyvin palkitsevaa. Ainejärjestö muovautuu ja kehittyy eteenpäin jäsentensä avulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti